Mutasd az e-mailcímed, megmondom ki vagy!

2015. április 28. 10:12 - Nem kell megköszönni

Sok minden múlhat első, második, harmadik benyomásokon. A világ felgyorsult, az ember úgy tart lépést vele, hogy apró jelekből ítél. Nézzük, hogy egy e-mailcímmel milyen képet alakíthatunk ki magunkról.

Szinte hihetetlen, hogy még 2015-ben is külön kell győzködni cégvezetőket – vagy a szabadjára engedett rendszergazdáikat –, hogy ne a céges emilcímeken akarják kiélni mérhetetlen kreativitásukat. Nehéz megfejteni, hogy egy újonnan felálló kisvállalkozásnak az ezernyi teendője között miért terjed ki extra figyelme arra, hogy elvicceskedjék az emilcímek generálását. És ez még nem is a legnagyobb hiba amit elkövethet. Nézzük pontonként!

  1. Ingyenes emilek

Yahoo, freemail, citromail és a többiek. Senkit sem akarunk megbántani, de nehéz lesz profi vállalkozás benyomását kelteni, ha már a névjegyünk árulkodik a ruppótlanságunkról. „Pénzügyi tanácsokért forduljon hozzám bizalommal! Margit54@freemail.hu” Lehet, hogy csupán előítéletességünk okán, de egyből egy középkorú matektanárnő képe sejlik fel, aki biztosítási ügynökké képezte magát, és most vállalkozást épít. Még ha ragaszkodunk is jól bevált emilcímünkhöz, vagy annak (legalább általunk) jól áttekinthető online tárhelyéhez, akkor is inkább képezzünk egy alias-t, vagy forwardoljuk az emileket. De azt semmiképp se reméljük, hogy bárki komolyan vesz minket ilyen céges emilcímmel.

  1. Becenevek

Sokszor sokan felhívták már erre a figyelmet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire rossz benyomást kelt egy jópofi név egy emilcímben. Mikiba, Hancu, Melcsi (ezúton is elnézést ezek eredeti tulajdonosaitól) évek múltán meg fogja bánni, ha a cégalapításkori lelkiállapotukban felelőtlen döntést hoztak. Olyan ez mint a tetoválás: ha megbánjuk, akkor már nem egyszerű visszacsinálni. Ismerünk persze akár milliárdos cégeket is, ahol mai napig ezek az emilcímek mennek, de általában ezek a kreatív, médiaipari, vagy kulturális, művészeti vonalon fogadhatók csak el. Ráadásul megvan a lehetőség, hogy létrehozzunk egy decens új nevet, és abba vezessük bele a régi vidám címre érkező leveleket is.

  1. Rövid nevek

Ha az alapításkori öt dolgozó a saját keresztneveik, vagy csak a vezetékneveik, esetleg a monogramjaik alapján alkotják meg az emilcímeket, az miről árulkodik? Nos, arról, hogy két hétre nem látnak előre a lelki szemeikkel. Mi van, ha jön még egy Tóth, vagy még egy Gabi a céghez? Akkor kezdődik a bindzsizés? Lássuk be, ez sem járható út. Gondoljunk a jövőre, bízzunk abban, hogy valaha akár 10 főnél több is lehet az alkalmazottak száma.

  1. Kreatív domain-nevek

Az emilcímek megalkotása előtt, már a cég webre költözésekor észnél kell legyen legalább egy valaki felelős döntéshozó egy cégben, hogy ne kövessenek el életreszóló hibát. Ha a az Úrhatnám Polgár Kft. domaint választ, akkor valamilyen oknál fogva nagy a kísértés arra, hogy hosszas utánajárással megszerezze magának a www.ur6nám_polg.ar domain nevet. Nem állítjuk, hogy ez csak magyar sajátosság, mindenesetre riasztó tendencia. Hab a tortán, hogy az emailcímek pont ugyanilyen idiótán fognak kinézni. Maradjunk inkább a közérthetőség határain belül. Ne alakítsuk számmá az annak hangzó szövegrészeket. Ne ügyeskedjünk a domain végződéssel. Ne higgyük el, hogy a szeletelt kenyér feltalálásával egyenértékű innováció az ékezetek használhatósága a domain nevekben.

  1. Fura domain végződések

Ugye önök is ismernek cégeket, amiknek .eu a domainjük végződése? Mi a véleményük róla? Lelkük mélyén tartanak kicsit tőlük, ugye? Nos, nem véletlenül. Nincs rá különösebb magyarázat, hogy miért, inkább csak a sokéves tapasztalat mondatja velünk: általában furák azok a cégek – tisztelet a kivételnek – akik ezt a megoldást választják. Nem vállalhatatlanok, éppen csak elütnek a normálistól, mint azok a műszálas lila öltönyök, amiket fehér zoknival és erősen műbőrszagú aktatáskával hordtunk a kilencvenes években. Ráadásul nem ritka köztük az, aki olyan nevet választott, aminek a .com és .hu megfelelője már foglalt, aztán ő valamilyen oknál fogva mégis ragaszkodott ehhez a névhez, akár jóhiszeműen, akár fondor módon.

Amikor először derül ki, hogy félreértésből nem kaptuk meg egy ajánlatunk visszaigazolását, akkor el fogunk gondolkodni, hogy érdemes volt-e a megszokott e-mailcím-képzés helyett rendhagyó megoldással próbálkozni. Lehet, hogy konzervatívak vagyunk, de csak egy dolgot tartunk elfogadhatónak vállalati emilcím esetében: keresztnev.vezeteknev@cegneveroviden.hu A domain címbe semmiképpen se vegyük bele a cégformát, a székhelyet, alsóvonást, kötőjelet, egyebeket. Ezekkel csak a gond van. A cég elköltözhet, egy kft. évek múltán lehet akár zrt. is, és a speciális írásjeleket meg nem lehet érteni. Gondolkodjunk a vevőnk fejével. Akkor járunk jól, ha éppen nincs nála az üzletkötőnk névjegye, ennek ellenére találomra beírva azt, hogy keresztnev.vezeteknev@cegnev.hu, célt ér a levél!

Otthon vagy az irodában? Kövess minket!

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemkellmegkoszonni.blog.hu/api/trackback/id/tr517405216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EuroAstra · euroastra.hu 2015.04.28. 15:20:58

A tapasztalatok alapján a gmail kivétel. Nagyon sokan használjak cégek is. De nem vásárolnak hozza prof szolgáltatást és saját domaint. Meg elkezték használni a nem konvencionalis sTLD-ket, például info stb. A Hu igénylése most valamivel egyszerűbb, de a többiekhez képest fapados és lassú.....

báró Csekonics 2015.04.28. 15:36:30

Azért a gmail-t is inkább kis cégecskék vagy egyéni vállalkozók használják nem saját domain névvel.
(Egy fokkal jobb a freemail, citromail és hasonló vackoknál de csak annyival, amennyivel megbízhatóbb egy Google mint a Freemail.)

Ja, ha egy cég nemzetközi üzletben is gondolkodik, akkor a .hu mellett esetleg praktikus lehet a .com-os domainnevet is lefoglalnia (szigorúan azonos névvel, csak a végződés legyen .com).

Serrin 2015.04.28. 15:52:48

A kedvencem, hogy van saját domainnév, de a gmail-t használnak:
Pl.: www.cegnev.hu nem hozzák létre a usernev1@cegnev.hu-t, hanem a cegnev@gmail.hu-t használják.
Semmibe sem kerülne egy saját email címet használni, meg azt akár gmailből kezelni, ha már ragaszkodnak hozzá.

báró Csekonics 2015.04.28. 16:17:01

@Serrin: még gyengébb megoldás ha pl. xyz a netszolgáltatójuk, akkor Freemail, Citromail, Gmail helyett xyz.hu email cím...
Ezzel kb. odaláncolják magukat a netszolgáltatóhoz, hiszen váltás esetén ugranak a címeik is és lehet minden egyes valaha volt partnert értesíteni.

Charlie Brown 2015.04.28. 16:20:14

Az .eu tld egyáltalán nem ciki (az EU hivatalos ország-domainje), egyenértékű alternatívája a .com-nak, főleg ha a cégnév -amihez teljesen érthető ha próbál ragaszkodni egy vállalkozás- ott már foglalt. Legfeljebb a magyar ugaron néznek rá furcsán azon akik azt se tudják, mi fán terem. Határon kívülre is kacsintó vállalkozásnak szerintem jobban áll, mint egy eldugott, poros kis fejlődő ország .hu -ja.
Az viszont érthetetlen, hogy sokan miért érzik a gmailes címet szalonképesnek. Attól, hogy most épp ez divatos szolgáltató, attól még pont ugyanaz a kategória, mint a citromail. Mindkettő azt közvetíti, hogy a tulajdonosa sajnál évi párezer forintot egy saját domainre. Ami persze önmagában még nem szégyen, de azért belövi a vállalkozás (nem a terméke!) színvonalát. Ez az egész mailcím-sznobizmus egyébként elég röhejes, de ha egyszer így működnek a dolgok...

nod20 2015.04.28. 16:24:03

.eu teljesen jól bejáratott és ismert tld. Ez megint ilyen hungarikum ,hogy a .com, meg a .hu után megáll az élet.

Az igazmondó juhászember 2015.04.28. 16:26:54

A gmail-t ezzel az erővel külföldi internetes csalók használják, akik nem létező dolgokat árulnak az interneten előreutalással. Erre az erőltetett következtetésre abból lehet jutni, hogy szinte mindegyik csaló gmail-t használ. Tehát minden gmailes egy csaló.
Yahoot-t használó magyar embert nem sokat láttam, gmail-t már annál többet.
Ezeket a nagy szolgáltatókat ne mérjük már a freemail, citrom és a többi gagyi levelező rendszerhez. Bocsánat nem sértésnek szántam, csak azokhoz képest gagyik. Írtam ezt úgy, hogy freemail-es magáncímem van.
Céges emailt lehet intézni évi 1500 forintért. Csak az nem használ céges utótagot, aki nem akar valamilyen okból. Nekem van egy 15 éves kártyás telefonszámom céges használatban és azt írom oda a rendes előfizetéses mellé mindenhová pusztán csak azért, mert már megvan 15 éve és a régebbi partnerei a cégünknek azt ismerik. Ha valaki rákeres a telefonszámra a tudakozóban, láthatja, hogy nincs találat. Jöhetne a következtetés, hogy ez micsoda egy ágrólszakadt lehet. Ha nem egy olyan cégben lennék, amelynek a növekedési mutatóit erősködve próbálják az opponensek elérni, akkor igaza is lenne.
A címekben található nevekről is hasonló mondható el, mert lehet, hogy van a cégnek ezer komoly, nagy ügyfele, ahol már így ismerik a munkatársakat a kezdetek óta, és az új rosszul okoskodó ügyfelek miatt nem fogják megváltoztatni a címeket, például laci@vezer.hu-ról marosvasarhelyilaszlo@vezer.hu-ra.
Az eu domain miért lenne fura? Mert vannak lehúzós munkaközvetítő cégek is ilyen végződéssel? Ahhoz mit szólsz, ha már a cég neve végén sem kft, hanem gmbh van? Akkor biztos, hogy csaló?
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy a dolgok nem ilyen egyszerűek, ahogyan itt elképzeljük.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.28. 16:41:42

Én vagyok a maxval 25 éve már, ez a címem mindenre.

A saját domainem email címeit nem is használom szinte semmire.

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2015.04.28. 17:33:11

@Az igazmondó juhászember: Úgy látom a számhordozás ismeretlen fogalom ebben az országban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 19:52:39

Csak egyetérteni tudok a poszttal, mondhatni +1000.Kellett már egy ilyen írás is, hogy kissé felnyissa a szemeket, meg kiterjessze a gondolkodást...

Bambano 2015.04.28. 20:04:36

"Lehet, hogy konzervatívak vagyunk, de csak egy dolgot tartunk elfogadhatónak vállalati emilcím esetében: keresztnev.vezeteknev@cegneveroviden.hu A domain címbe semmiképpen se vegyük bele a cégformát, a székhelyet, alsóvonást, kötőjelet, egyebeket. ": nem konzervatívak vagytok, hanem hülyék, ha adatvédelmi problémát akartok kreálni a levelezésből. ez ugyanis privát email cím, ilyet csak az választ céges levelezésre, aki nem olvasta az infotörvényt.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.04.28. 20:58:58

A domain név nem tartalmazhat alsóvonás karaktert.

Egy európai méretekben gondolkodó cégnek tökéltes választás a .eu. (Pl. országúti fuvarozás.)

A yahoo régebbi, mint a gmail, nagyjából azonos presztizst képviselnek. Cégnek nem való.

Egyébként korrekt a cikk.

NaNehogyMár 2015.04.28. 21:00:03

aki komolyan veszi az emal/e-mail címeket, miért ír emil-t tendeciózusan??

KékFény6 2015.04.28. 21:40:29

Mi, amikor kezdtük a vállalkozást a freeweb.hu helyett az fw.hu-t használtuk az e-mail címben. Kutya sem tudta, hogy az ugyanaz, mint a freeweb. :)

jet set 2015.04.28. 23:06:30

A gmail tud "rendes" domaint is kezelni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.04.28. 23:36:08

@Bambano: A céges e-mail mióta privát? Csak szólok, rendszeres gyakorlat, hogy más is olvassa...

@Az igazmondó juhászember: Kik azok az opponensek?

Bambano 2015.04.29. 01:21:18

@Online Távmunkás: amióta elfogadták az adatvédelmi törvényt. sokkal egyszerűbb nem nevet tartalmazó email címeket kiosztani a cégen belül, mint rendesen megírni a céges info szabályozást, amivel ezt a helyzetet kezelni lehet. ráadásul külön probléma, hogyha kirúgod, mert akkor elmegy, de a partnereknél a neve még ott lehet, így problémás megoldani, hogy az utóda megkapja a leveleket.

nem azt mondom, hogy lehetetlen, hanem azt, hogy problémás.

lényegesen egyszerűbb nem névreszóló email címeket csinálni.

LaMettrie 2015.04.29. 07:49:54

Csakhogy a cégnév mint domain sokszor már foglalt, ezért mást kell választani. A cégnév sokszor semmit sem mond a cég tevékenységéről, ezért érdemes lehet más domaint választani. Az előrelátó meg azt is tudja, hogy Kiss Pista előbb utóbb el fog menni a cégtől, ezért pl. a marketing@valami.hu jobb lesz neki. A megjelenítésbe viszont könnyű bettenni vagy cserélni az alkalmazott nevét.

2015.04.29. 08:52:51

A gmail pont annyira ciki mint a freemail csak biztosan tudjuk, hogy az NSA is olvassa.
Az eu-t nem érzem cikinek, no ok, nekem .eu-s domainem van, de eu elég régóta létezik és tagjai vagyunk szóval azt gondolnám bevált, szabványos végződés. Főleg, hogy az én esetemben még logikusabb is a .hu-nál mert nem csak magyarországi dolgok vannak rajta.

Aki a kis kezecskéivel tapicskolja a pofókot 2015.04.29. 08:58:41

Na és mi van akkor, ha - az anyakönyvi kivonatomnak megfelelően - nekem a céges ímélcímemben vezetéknevem van elöl és a keresztnevem utána? Röhögni fogtok, de még a személyimben is így van írva! Miért írnám előre a keresztnevemet?!?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2015.04.29. 09:57:31

@Aki a kis kezecskéivel tapicskolja a pofókot: Az azért nem egy áthidalhatatlan informatikai probléma, hogy működjön a keresztnev.vezeteknev@cegneveroviden.hu és a vezeteknev.keresztnev@cegneveroviden.hu is egyenértékűen, ennek szerintem alapvetőnek kell lenni

@Bambano: tudnál megoldást mondani az alkalmazott nevének megjelenítésének elkerülésére úgy, hogy az valóban használható is legyen? Egyértelmű, hogy kinek írok, ne kelljen valakinek szortírozni a beérkező leveleket, ne listák kapják meg, stb.

cukkmukk 2015.04.29. 09:59:21

@Serrin: De ehhez az kellene, hogy az ilyen cégek vezetői, esetleg vezető beosztottjai ne legyenek informatikai analfabéták. Ne mondják azt egy domain láttán, hogy beírom a googleba (böngésző, vagy címsor helyett), stb. De mit várunk olyan cégtől, akinek a tulaja sokszor még a magánlevelekre is 3 hét múlva válaszol, ha egyáltalán. De weboldal kell, mert az ismerős maszek rohadt sokat keres az internetes rendelésből....

2015.04.29. 10:28:17

Miért cikibb egy európai cégnek az .eu tld, mint az eredetileg amerikai üzleti vállalkozásoknak kitalált .com?
De ha mindenképpen com-ot akar, ott a .com.hu, ami alá ugyanúgy lehet regisztrálni, mint a .hu alá és rögtön látszik, hogy magyar cégről van szó.

@Aki a kis kezecskéivel tapicskolja a pofókot: Egy okos informatikus kapásból két e-mail címet regisztrál a fiókodhoz, az egyik a magyar írásmóddal, a másik a külföldön szokásossal, plusz kaphatsz még pár aliast hozzá (monogram, becenév, stb), amiket belső levelezésnél használhattok, hogy ne kelljen évekig gépelni az e-mail címedet, vagy percekig keresgélni a névjegyzékben.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.29. 10:52:59

@enigma.enigmaticus:

Ezt valszeg azért tartod így, mert magad is ilyennel akarsz érvényesülni. Sajnos el kell keserítselek, olyan céggel/vállalkozóval szóba sem állunk, akinek -minimum- nem az adott országhoz köthetö szolgáltatója biztosítja a mélboxot. Meg is magyarázom, hogy miért viszolygunk a gmél/yahúmél/kisfaszommél maszkoktól: nem jelent számunkra biztosítékot azon felül, hogy pont olyan komolytalan olcsójános a gmélbox tulaja, mint a gmélbox maga. Ilyen kurva egyszerü.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.29. 10:57:25

@báró Csekonics:

A .hu komolyságot tükröz a .com-mal szemben. Ugyanis a .com-os impresszumod akár Malájziába is vezethet. Csakhogy én nem akarok tengerentúl "törvények" szerint mérlegelö -de egyébként kókler magyar- céggel kapcsolatban állni Európában.

Tapmancs 2015.04.29. 11:00:52

A .eu nekem személy szerint azért visszatetsző, mert olyan benyomást kelt számomra hogy a cég(ecske) ezzel akarja megmutatni hogy mennyire "nemzetközi, európai", met mással nem tudja. Olyan mint amikor valaki a hozzászólásokban rengeteg felkiáltójelet, kérdőjelet és egyéb írásjelet használ. Vagy csupa nagybetűt.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.29. 11:01:02

@báró Csekonics:

"odaláncolják"

Pont e za lényeg. Vállald magad hosszú távon. Névvel, arccal. Ne arra bazírozzál jó magyar szokás szerint, hogy a mozaikszavakból kirakott nevü "fantom" cégedet bedöntöd, vele az összes befektetö pénzével. Ennyi, meg egy bembi.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.29. 11:02:50

@Charlie Brown:

"az egész mailcím-sznobizmus egyébként elég röhejes, de ha egyszer így működnek a dolgok... "

Ezért nem versenytárs Ny-Eu-ban a magyar vállalat, mert mind így látjátok.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.29. 11:05:52

@maxval bircaman szerkesztő:

Minek is kellene neked változtatnod, Habonyék így is megtalálnak téged a napi hivatalos állásponttal.

quintuplet 2015.04.30. 12:53:55

OMG, ennyi szép előítéletet egy rakáson ritkán látni.
Azt se feledjétek, hogy egy megbízható vállalkozó iphone-nal jár, és lehetőleg a BMW-Audi-Merci hármasból választ magának autót :-)

Ha mindezeket, meg a fentieket teljesíted, akkor léphetsz csak be a sikeres vállalkozók klubjába...

Engem személy szerint hidegen hagy, hogy ki milyen címről levelez velem, ha
- stabilan megkapja a leveleimet, és én az övéit,
- az is hidegen hagy, hogy a webcíme mire végződik,
- az ügyfél adószámát viszont el szoktam kérni elég hamar, annak alapján az eredményét/árbevételét csekkolom, és egyből tudom, hogy csak egy kívül puccos belül sz@.os cégecskéről van-e szó, aki gyártott magának egy csili névjegyet, jól hangzó webcímmel, vagy egy üzletmenettel rendelkező cégről beszélünk-e.

+ néhány szempont, amiért nem érdemes felületes információk alapján ítélni:
1) jómagam például üzleti tanácsadással foglalkozom (szabadúszóként), így a marketing nem a cégnévre van felépítve, amiből számlázok, hanem rám. Így aztán rendelkezem a cégnévnek megfelelő domainnel, de a tevekenyseg.info webcímet használom, ennek megfelelő email címmel (vezeteknev.keresztnev@tevekenyseg.info)
A .info cím tulajdonosa nincs elrejtve, ha valaki nagyon akarja, lekérdezi.
A levelezést a google szolgáltatja, ha valaki tud jobb rendelkezésre állású szolgáltatót, az írja meg. Az xyz hazai szolgáltatók sajnos elég gyakran tartanak (kényszer) pihenőt... Jóval gyakrabban, mint a google, ha értitek mire gondolok...
2. Azonfelül ha már választani kell, hogy a NSA olvassa-e a leveleimet, és a google-t kell megkérni arra, hogy kiadjon infokat, vagy a TEK olvassa, és XYZ Kft. kell "megkérni" arra, hogy kiadjon, akkor én az előbbire szavazok, de ez ízlés kérdése, én nem ítélem el azokat sem, akik az utóbbiakban bíznak :-))))))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.04.30. 15:34:29

@Bambano: Szóval közösen használnak az alkalmazottak minden e-mail címet? Van egy értékesítés, egy gyártás, egy beszerzés, egy marketing, egy IT, stb?

Az igazmondó juhászember 2015.07.13. 19:49:00

@Cs0pi: Ez is egy jó példája a téves következtetéseknek. A számom titkosított, ennyi az egész. Az ügyfelek közvetlenül nem tudnak elérni, kivéve azt a néhány fontosabbat, akiknek megadom.

Az igazmondó juhászember 2015.07.13. 19:50:41

@Online Távmunkás: Kik a versenytársaink? Az nem tartozik ide.

Az igazmondó juhászember 2015.07.13. 19:56:24

@Online Távmunkás: Ismerek ilyen (nagyon régi) nagyvállalatot, ahol így mennek a dolgok és nincsenek gondjaik ezzel. Mesélték, hogy amikor új vezető informatikusuk lett, elkezdett nagy mellénnyel intézkedni, hogy ez így nem jó, így működhet. Elég hamar leváltották egy olyanra, aki nem osztogatja az észt, hanem csak csendben a problémamegoldáson dolgozik, ha adódik valami. Ritka az ilyen munkaerő, de hatékony.

Az igazmondó juhászember 2015.07.13. 20:06:30

@quintuplet: Az sem szép előítélet még, hogy egy BT vagy egy magánvállalkozást nem lehet stabil és sikeres. Több olyan régi BT-t, de még magánvállalkozást is ismerek nagyon sok alkalmazottal, amik sok Kft-t, RT-t bőven leköröznek.
süti beállítások módosítása