Gyűlnek a felhők

2014. november 25. 13:00 - Nem kell megköszönni

Jennifer Lawrence neve véget nem érően pörög az interneten, de most - végre valahára - a színészi teljesítménye és  Éhezők viadala 3. része a téma. Pár hete azonban az is sokszor hallhatott a színésznőről, aki amúgy nem jár moziba, nem néz filmet és úgy általában elzárkózva él a világtól. Kicsit vicces, hogy a Jenniferről (és mellette még kb. 100 hírességről) kiszivárgott képek legalább olyan ismertté tették a színésznő nevét, mint előtte az Éhezők viadala, az X-men és az Amerikai botrány együtt.

A hírek szerint a telefonnal készült fotók egy felhőszolgáltatás feltörése révén kerülhettek ki. Később ugyan ezt cáfolták, de az eset kétségkívül felvetette a felhőszolgáltatások biztonságának kérdését.

Mégis mit tehetünk, hogy a felhőben tárolt bizalmas vállalati adataink ne járjanak úgy, mint Lawrence kisasszony fotói?

Először is, ne féljünk a felhőktől. Saját tapasztalatom szerint a felhőben történő adattárolás gyors, egyszerű, kényelmes és – ezek után bármilyen furcsán is hangzik – biztonságos. Másodszor: ne keverjük a felhőket. Korábban bennem is felmerült, hogy miért fizetnék külön, ha ott az ingyenes Google Drive 15 GB tárhellyel.

A válasz: azért, mert nem céges igényekre tervezték. Ha megnézitek a vállalatok számára felkínált felhőszolgáltatásokat, rögtön megértitek miért. Az ingyenes felhők legtöbbször egyszerű tárhelyet kínálnak, elsősorban magáncélra. Ez annyit jelent, hogy ha van internet, akkor belépsz, feltöltesz, letöltesz és ennyi.

Egy vállalati felhő azonban ennél sokkal többet tud: akár a céged számára távolról elérhető szervert vagy számítási kapacitást is adhat. Én például kíváncsi voltam, mit kínálhat egy felhő az egyszerű adattároláson túl, ezért is kezdtem nézelődni. Így találtam olyan szolgáltatást, amelyet használva egy távoli szerveren keresztül lehet internet alapú telefonom, vagy ugyanígy biztonságosan tárolhatok adatokat vagy üzemeltethetek honlapot. Ráadásul a szolgáltatáshoz a legújabb szoftverek is járnak.

És ami a legjobb: teljesen automatikus az egész, nem kell hozzá informatikusnak lenni. Belépsz, megrendeled és 10 perc múlva működik is. https://invicloud.hu/  Sőt, az igényeknek megfelelően akár naponta változtathatom, hogy mekkora kapacitást bérlek. Szóval megérte utánajárni.

Nálatok mi a tapasztalat a vállalati felhőkről?

Otthon vagy az irodában? Kövess minket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemkellmegkoszonni.blog.hu/api/trackback/id/tr666935393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása